Apa Itu BB Cream?

Assalamualaikum wbt


Ok opening yang bikin panas! dengan muka sy terpacak kat atas tu apuhhhh~

Mesti ramai yang tak tau apa benda BB cream ni sebenarnya dan apakah tujuannya. FYI, sy dulu pun tak pernah terfikir nak pakai bb cream. Just pakai foundation ja. But did u know, bb cream actually mempunyai fungsi hampir sama ngan foundation. So sy try explain slow-slow ek. Harap mudah difahami :)

BB cream atau nama panjangnya Blemish Balm Cream mula terkenal di area Asia. Mostly Korea, dan Japan lah. The hottest item kat sana. Usually BB cream menawarkan kelebihan 'all in one'. Sebagai krim pelembap,  primer, foundation, concealer, sunblock, and so on lah (depends ngan jenama). Some bb cream mempunyai formula anti-kedut. So yes, no wonder kulit artis korea semua halus mulus kan? Bagi mereka yang tak suka pakai foundation, korang boleh gantikan dengan bb cream. Sebab sesetengah jenis foundation agak berat / tebal bila dipakai. BB cream mungkin tak macam foundation yang boleh cover almost every imperfection kat muka, tapi bb cream ni sangat ringan bila dipakai. Makeup tak nampak tebal sangat. 

Even sy sendiri pun lebih prefer bb cream masa praktikal kat kitchen hotel dulu. Kat kitchen tak boleh pakai makeup, and plus foundation agak tebal membuatkan muka sy cepat berpeluh masa tengah memasak tu. So I replaced it with bb cream instead. Result still sama cuma tak tebal sangat macam foundation.

Mostly bb cream comes with these kind of packaging. 

Kat luar sana ada jual macam-macam jenis bb cream.
Pegi ja kat watson or guardian. Macam-macam ada.
So search for the best bb cream yang sesuai ngan korang lah.
I can't recommend sebab my favourite one and only bb cream adalah klik sini


FACEBOOK: http://www.facebook.com/nadhiraizzatipage
YOUTUBE: http://www.youtube.com/user/NedzHoney
INSTAGRAM: http://instagram.com/nadhiraizzati

9 comments:

  1. semua product skrg mmg da ada bb cream..
    sy dlu pna guna elianto (cap hijau).. jenis liquid, tp mls sket keluar nk tepek2..hee.. yg u pnya ni tgk mcm lg best je..hee

    ReplyDelete
  2. @zeera lily ya bb cream skg dah ada mcm2 jenis... pilih ja mana yg the best.. cewahh giteww konon haha ha'ah elianto yg sy try tu mmg best.. smpai skg still guna lg :)

    ReplyDelete
  3. AJ pakai Garnier......
    Tu yang the best AJ penah try....
    Dia tak berminyak dan terus menyerap dalam kulit..

    ReplyDelete
  4. Info yg mnarik..bru nk search pasal bb cream..thnks

    ReplyDelete
  5. @AyueJean AJ really? nak cuba jugak lah nanti insyaAllah hehe

    ReplyDelete